Povijest

Povijest kajakaštva u Varaždinu

Blizina rijeke Drave pruža brojne pogodnosti za bavljenje sportovima na vodi pa se spominje da je već 1929. godine Josip KRIŽAN priređivao za građane Varaždina svojevrsne priredbe skijanja na vodi. Naravno, ne u današnjem smislu, već se na svojeručno izrađenim skijama koje su izgledale kao dva “smanjena” čamca kretao površinom Drave uz pomoć vesla. Godine 1934. gospoda Zvonimir SULIGOJ i Franjo HAJNIK spustili su se rijekom Dravom od Dravograda (današnja granica Slovenije i Austrije) do Osijeka, što je s dužinom od 450 km i za današnje pojmove vrlo dugačko putovanje, a oni koji se sjećaju kako je izgledala Drava prije izgradnje današnjih hidroelektrana mogu potvrditi da je to bila prava pustolovina za koju je trebalo imati mnogo kajakaškog znanja i hrabrosti.

Prema sjećanju gospodina Berislava CHYTILA prvi sklopivi kajak pojavio se na Dravi u Varaždinu 1936. godine, nažalost danas nepoznatog nam vlasnika.

Preteča organiziranog bavljenja kajakaštvom u Varaždinu, može se uzeti godina 1953. kada su gospoda Josip UROIĆ, Berislav CHYTIL i Zvonimir GABUD sami izradili sklopive kajake te tako počeli s propagiranjem kajakaštva.